Ortodoksinen ehtoollinen

  • tehnyt
Pappi valmistelemassa ehtoollista

Ehtoollinen on tilaisuus jossa siihen osallistuvat saavat nauttia Jeesuksen ruumiin ja veren, leivän ja viinin muodossa. Ortodoksinen ehtoollinen toimitetaan jokaisen liturgian, tai sairaan ripityksen aikana, papin tai piispan toimesta. Ehtoollinen on ortodokseille yksi mysteerioista eli sakramenteista ja siihen tulisi osallistua vähintään kerran kuussa ja aina valmistautuneena. Ortodoksit nauttivat ehtoollisen ollakseen osana Kristuksen kuolemaa ja ylösnousemusta, sekä saadakseen syntinsä anteeksi.

Ortodoksinen ehtoollinen – jakaminen

Itse ehtoollisen aikana Kristuksen ruumis, että veri annetaan saman aikaisesti kalkista eli ehtoollismaljasta lusikalla. Ehtoollisen toimittaja lausuu lyhyen rukouksen, jonka jälkeen ehtoollisen nauttijan suu pyyhitään ja hän suutelee ehtoollismaljaa ennen kun poistuu jonosta, pitäen kädet rinnallaan. Kun ehtoollisen saanut on väistynyt sivuun, hän piirtää ristinmerkin katsoen alttariin päin ja poistuu nauttimaan jälkiviiniä sekä kirkkoleivän palasia kirkon keskiosaan.

Kuten blogi kertoo, ehtoollinen on hyvin yksityiskohtainen, sekä tärkeä tapahtuma ortodoksista uskontoa harjoittaville. Ehtoollinen on myös kokemuksena erilainen kun muiden uskontojen ehtoolliset. Se ja ripillä käynti eli aiemmin mainittu katumuksen sakramentti, ovat helpoimpia tapoja vahvistaa omaa suhdettaan Kristukseen. Niihin on mahdollista, sekä toivottavaa, osallistua aina mahdollisuuden tullen.

Ehtoolliselle osallistuminen

Ehtoollinen on siis selvästi ortodokseille keskeisin sakramentti. Vaikka liturgiaan eli jumalanpalvelukseen saa kuka vain osallistua, ehtoolliseen osallistuaksesi tulee sinun olla kirkon jäsen. Jos kuitenkin ehtoollinen ja ylipäätään ortodoksisen kirkon menot kiinnostavat, niitä ovat kaikki tervetulleita seuraamaan milloin vain niiden ollessa julkisesti käynnissä.