essay typer
Messun suomalaiset juuret

Hae sivustolta

Suomalaisista juurista

 

Mikä on suomalaisuutta? Nousevatko mieleen kansalaisromanttiset ihannekuvat vai kenties negatiiviset stereotypiat? Älkäämme pysähtykö kumpaankaan niistä. Suomalaisuus on alati muutoksessa, kuten koko maailma. Muutos on merkki elämästä eikä sitä kannata pelätä. Suomalaisuus on paitsi menneisyyttä, myös tätä hetkeä; yksilöllisesti, elämänvoimaisesti. Ja se on myös tulevaisuutta. Se on vanhaa, nykyistä ja jotain, josta emme vielä tiedä.

 

Suomalaisen messun juurissakin näkyy vahva halu ottaa jotain vanhaa ja tehdä siitä jotain uutta - kuitenkin sitä rikkomatta. Se ottaa työpöydälle perinteitä, klassisia mielikuvia, pinttyneitäkin näkemyksiä. Se sulattaa niitä ja muovaa uudestaan. Se hylkää pölyttyneet ajatukset ja ottaa avosylin vastaan sen vanhan viisauden ja luonteen, joka tarjoaa raikkaan lähteen tänäänkin.

 

Messun suomalaiset juuret kaivautuvat syvälle maahan, jossa on historian vaikeissa ajoissa opittu turvaamaan Taivaan Jumalaan. Samalla kun messu kunnioittaa kristinuskon hyvää perintöä, se ei kuitenkaan sisällä ennakkoluuloja tai vaikkapa alistamista. Tanssijat muodostavat miesten ja naisten yhtenäisen kokonaisuuden, jossa erilaisuus on huikea lähde, mutta ei anna aihetta toisen pitää itseään toista parempana. 

 

Suomalaiset juuret ovat imeneet myös suomalaisen luonnon moninaisuudesta ja vuodenaikojen kierrosta. Tämä on maa, jossa aurinko ei aina paista mutta silti elämä puskee eteenpäin. Sisu ilmenee pimeyden ja räntäsateen keskellä! Luonto opettaa että tilanteet ja olosuhteet muuttuvat. On pysyttävä nöyränä ja hyväksyttävä, ettei kaikkea voi hallita. Onko sattumaa, että kansastamme on noussut merkittäviä kansainvälisiä rauhanneuvottelijoita? Suomalaisessa messussakin soivat elämän monet tuulet ja sävyt. On rempseitä ilon hetkiä, uhoakin. Mutta on myös rehellisiä, paljaita, kivun ja surun huokauksia. Elämän rehellinen kirjo. Ennen kaikkea on kiitollisuutta siitä valtavasta etuoikeudesta, joka kuuluu suomalaisuuteen. Toivottavasti se täyttyy halusta antaa runsaudesta muillekin. 

 

Suomalaiset juuret ovat imeneet myös kulttuurimme moninaisuutta. Suomihan on vahvojen ja keskenään hyvinkin erilaisten kulttuurialueiden maa. Lännessä on lakeuksia ja idässä kirjavaa metsäluontoa, pohjoisessa salaperäisiä tuntureita ja kaamos – ja yötön yö. Oli kyse kansallispuvuista, perinneruuista, kansanmusiikin ja tanssin tyyleistä tai heimojen luonteista – Suomelle ominaista ovat alueiden erilaisuudet. Ja nämä soivat myös Suomalaisen messun musiikissa. Ja rinta rinnan soivatkin! Eihän ihan aina ole pakko toteuttaa heimojen negatiivisia piirteitä vaan ottaa niistä irti voima ja kauneus!

 

Mitä suomalaisuus sinulle on? Jos olet suomalainen, on se osa sinua ja identiteettiäsi.

Sirkku Hoikkala